Как да организираме закуската

on . Posted in Задавани въпроси

  
Закуската е първото хранене за деня и е от голямо значение за прекарването на останалата през част от деня. Обикновено тя се предлага между 6.30 и 9.00 ч., но в много заведения - и до настъпването на времето за обяд.
Гостът, който закусва, не винаги има достатъчно време и търпение. Поради това бързото и приветливо обслужване е особено важно. В романските страни (Италия, Франция и др.) закуската няма голямо значение, но в англо-американ-ските страни на нея се пада мястото на основно хранене за деня. Добре обуче­ните сервитьори познават различните навици и особености за хранене и могат ла приспособяват обслужването си към тях.
По принцип съществуват две възможности за предлагане на закуска, но в прак­тиката се е наложила смесена форма.
 
Предлагане на ястия и напитки без опаковки
-Масло - на резени или на рула върху лед, в купичка за масло върху десер­тна (средна) чиния със салфетка; без вилица.
-Конфитюр и мед в купички или специални съдове с капачета, върху десер­тна чиния със салфетка; десертна (малка) лъжичка. Медът може да се пред­лага в съд с малък отвор, от който да изтича.
-Хляб (филии от бял и черен хляб, по възможност и препечен) и прясно изпечени тестени изделия (малки питки, козуначени и други кифли) винаги се предлагат без опаковка, в купа, респ. панерче за хляб, завити в платнена салфетка.
-Сметана в каничка за сметана.
-Захар в захарница (върху подложка чиния със салфетка), малка кафена лъжичка или щипка за захарни бучки; използва се и съд за поръсване на захар.
-Изкуствени подсладители - в специален съд.
 
Предлагане на ястия и напитки с опаковки
По хигиенични или стопански причини (по-лесен контрол на стокооборота) днес продуктите често се предлагат в опаковки.
Опакованите храни за закуска имат редица предимства. Те не изискват усилия за запазването на чистотата им и предлагат на госта повече възможности за избор. Разходът на стоки се контролира по-лесно. Използват се по-малко при­бори.
Голям недостатък е, че остават много празни опаковки, които замърсяват окол­ната среда. Отсервирането също изисква повече усилия.

Бюфет със закуски
За да има възможност за по-голям избор и по-бързо обслужване на гостите днес във все повече заведения се въвежда масата-бюфет със закуски. Според много изследвания 80-90 % от гостите предпочитат бюфета със закуски преди всичко поради значително по-големия избор от ястия и напитки.
 

Предимства за заведението
-Улеснява се работата на сервитьорите: тя се ограничава до сервирането на
напитките, допълването на прибори и съдове, отсервирането и почистването
на масата, както и изготвянето на сметката. -Облекчава се натоварването в кухнята: извънредните поръчки за главната
кухня се ограничават до минимум, отпада натрупването на поръчки през
най-натоварения период на закуската. -Намалява се обслужването по стаите. Наблюдава се следната тенденция: гостите консумират повече на закуска.
Това намалява работата на обяд.
 
Недостатъци за заведението
-Използват се повече съдове, прибори и чаши: така се създава повече работа и са необходими, повече исилия в звеното за измиване.
-Обслужването на гостите преминава от пълен на полупансион.
-Създава се повече подготвителна работа в кухнята.

Поначало асортиментът и мащабите на бюфета със закуски се определят от вида на заведението , специфичния за заведението опит. Поради това организацията на бюфета е разнообразна.Важна е добрата видимост към предлаганите ястия и напитки.

 

Нашето кредо

"КРЕДО ГРУП" ЕООД произвежда и предлага необходимите за Вас санитарно – хигиенни консумативи.

За контакти

  • гр. Кюстендил 2500, БГ
    ул. Велбъжд No 20
  • тел/факс 078 551037