Коя е оптималната температура за сервиране

on . Posted in Знаете ли, че...

Оптимални температури за сервиране 

      
Безалкохолни напитки

Идеалната температура за сервиране, респ. консумация, е между б и 10 °С.

Бира

Идеалната температура за сервиране, респ. консумация, е около 8 °С. Не се препоръчват големи температурни отклонения, защото водят до загуба на въгле­родния диоксид. Прекалено топлата бира силно се пени, при което се губи ос­вежаващия въглероден диоксид и вкусът на бирата се влошава. Прекалено сту­дената бира помътнява, губи естествения си блясък, не задържа пяната и поради това не изглежда привлекателно.

Вино

За да може виното да прояви оптимално своя букет и аромат, вкусовите и сор­товите си качества, то се нуждае от подходяща температура. Най-добра и на­деждна информация за това може да се получи от производителя. При темперирането (сравни шамбриране, стр. 123) трябва да се внимава, ви­ното никога да не се подлага на шок. Това означава, че е недопустимо прекале­но рязкото охлаждане (например във фризер) или затопляне (например във фурна, върху топъл радиатор, под течаща топла вода). Виното се нуждае от съответното време за охлаждане или затопляне.

Високоалкохолни напитки


Оптималната температура на сервиране и консумация зависи от вида на напит­ката. Различните напитки се сервират леденостудени, силно или слабо охладе­ни, със стайна температура. Ледено студени се поднасят например водката, мастиката, и аквавита, охладени се поднасят ракиите от костилкови плодове и грозде. Слабо охладени се сервират бистрите дестилати от ягодоплодни или семкови плодове, както и текилата и някои от ликьорите. Със стайна температура се сервират висококачествените плодови дестилати, коняк и арманяк. Високоалкохолните напитки се сервират по 25, 50 или 100 мл.

Знаете ли че…

on . Posted in Знаете ли, че...

  1. Знаете ли че… първите факти подтвърждаващи използването на тоалетна хартия датират от 1391 год. Тогава китайските императорски доставчици получили поръчка да произведат 720 000 къса хартия за нуждите на императорския двор.
  2. Знаете ли че… В по-ново време и в по-близък до съвременния й вид тоалетната хартия "преоткрива" нюйоркчанина Йозеф Гайети. Годината е 1857, на пазара в Ню Джърси се появява продукт с гръмкото име "Лечебната хартия ", тя била пропита с алое. Продавала се в пакети по 500 къса , а цената и възлизала на не малката за тогава сума от 50 цента. Името на Гайети било отпечатано на всеки къс.
  3. Знаете ли че… В специфичния търговски вид - навита на ролки, тоалетната хартия се произвежда от 1890 година. Фирмата, която е предложила в този "нетрадиционен" вид на пазара била "Скот Пейпър Къмпъни".
  4. Знаете ли че… Двупластовият вариант на тоалетната хартия се появява едва през 1942 год. , а "отговорна" за това нововъведение е английската фирма "Сейнт Андрюс Пейпър Мил".
  5. Знаете ли че… Първата в света машина за производство на тоалетна хартия е дело на французина Николас Роберт.

Нашето кредо

"КРЕДО ГРУП" ЕООД произвежда и предлага необходимите за Вас санитарно – хигиенни консумативи.

За контакти

  • гр. Кюстендил 2500, БГ
    ул. Велбъжд No 20
  • тел/факс 078 551037